Načini prerade poliolefina

Poliolefini se prerađuju različitim metodama u gotove proizvode, vrlo često i u kombinaciji sa drugim polimerima ili drugim vrstama materijala. Polimerni materijali se ubrajaju u najvažnije tehničke materijale današnjice. Osim što služe kao zamjena za uobičajne materijale poput stakla, metala, drveta ili keramike, njihov nagli razvoj u 20. stoljeću ubrzao je napredak mnogih drugih područja ljudske djelatnosti. Primjena polimernih materijala u proizvodnji ambalaže, elektroindustriji i elektroničkoj industriji, kemijskoj industriji, transportu, građevinarstvu i širokoj potrošnji danas je potrebna i nezamijenjiva. Načini prerade poliolefina uključuju prije svega ekstrudiranje, puhanje, injekcijsko prešanje, a otpreci i poluproizvodi mogu se i mašinski preraditi. EKSTRUDIRANJEje kontinuirano protiskivanje zagrijanog i omekšanog polimera kroz mlaznicu. Ovim postupkom se izrađuju beskonačni proizvodi ili poluproizvodi – ekstrudati (proizvodi s dvije određene dimenzije – debljinom i širinom). Ekstrudati mogu biti folije, filmovi i dr. Ekstruderi se pune čvrstim polimernim materijalom, koji se pretvara u omekšani materijal male viskoznosti i kao takav protiskuje. U ekstruderu se polimerni materijal može protiskivati vijcima, valjcima ili pločama. Ekstruzijom termoplasta dobivaju se trake, ploče i filmovi, cijevi i profili.

INJEKCIJSKO PREŠANJE – BRIZGANJE, LJEVANJE

Točno određena količina termoplasta (doza) zagrijava se i plastificira u posebnom cilindru preše, a zatim ubrizga kroz mlaznicu u zagrijani kalup pod visokim pritiskom do 1600 bara. Nakon hlađenja otvara se alat i izbacuje gotov proizvod. Plastificirana masa treba što prije popuniti kalup, a pritisak i temperatura trebaju biti ujednačeni da se postigne jednaka struktura, s manje napetosti i deformacija proizvoda.

PUHANJE

Puhanje je postupak oblikovanja šupljih proizvoda pretežno od termoplasta (boce, spremnici…). Prethodno oblikovana masa u obliku tuljka (crijevo), još u toplom stanju, dovodi se unutar otvorenog alata. Alat se zatvara, a zatim puše zrak u tuljak i širi ga prema stijenkama kalupa te oblikuje željeni proizvod. Nakon hlađenja alat se otvara i vadi proizvod. Proizvodi koji se dobivaju puhanjem su boce, rezevoari goriva, dijelovi namještaja, igračke, razna kvalitetnija ambalaža za čuvanje namirnica i u medicinskoj industriji.

Udio različitih postupaka u preradi polimera

Puhanje 10%, Ostali postupci 6%, Ekstruzija 52%, Lijevanje 32%

Toplinske značajke važnijih termoplasta:

Polimer

Gorenja ograničena temp. upotrebe / oC

Razgradnja / oC

kratkotrajno

dugotrajno

T1%

Tdekom, 1/2

LDPE

80-90

60-75

380

405

HDPE

90-120

70-80

PP

140

100

320

387

PS

60-80

50-70

327

364

PVC

75-100

65-85

170

270